Golgota Basarabiei

duminică, 21 noiembrie 2010
http://freetorrentsmd.org/poster_stack/t/1004797.jpg
Scenariu – Victor Vasilache, Ion Chistruga
Regie – Ion Chistruga, Alina Ciutac
Imagine – Ion Chistruga
Redactor – Cezara Vasilache
Editor – Alisa Chistruga
Grafica – Anatol Roibu
Sunet – Irina Garbuz
Consultanti – Elena Postica, Mihai Tasca
Voce – Ion Ungureanu
Coordonator de proiect – Ion Siman



„GOLGOTA BASARABIEI” – film documentar despre dosarele comunismului

„Istoria, spunea scriitorul si publicistul francez Raimond Queneau, este stiinta nenorocirii oamenilor”. Secolul XX o confirma cu prisosonta. Acum, dupa atitea ani, ne-ntrebam cum de-au supravietuit strabuneii, buneii si parintii nostri, ba mai mult, cum de n-au ratacit in negura deznadejdii icoana pura a sperantei?... Si ne dam seama, ca in pofida tuturor cataclismelor fizice si morale ce s-au abatut pe aceasta palma de pamint, n-am fost darimati definitiv, c-avem si am avut de spus si noi un cuvint in zbuciumata istorie a lumii.
Filmul „Golgota Basarabiei” scoate la iveala doar un inceput al sirului de dezvaluiri ce au loc in urma desecretizarii arhivelor KGB-ului. Ramii uluit de numarul imens de dosare si ai impresia ca o buna parte a tarii sovietice s-a aflat sub stricta supraveghere a cekistilor de la Moscova. Te ia groaza vazind sirul nesfirsit de condamnari, in spatele carora se afla destinele unor oameni injositi si omoriti fara de vina pentru simplul fapt ca nu erau pe placul acestui regim singeros – regimul comunist.
Pelicula abunda cu cadre documentare infioratoare, in care oamenii erau impusi sa-si sape singuri propria groapa, dupa care erau impuscati cu singe rece si imbrinciti fara mila in ea, cadre in care se produc executii publice de spinzurare a oamenilor neloiali regimului comunist, spectatorii acestor executii fiind impusi sa aplaude cu zimbetul inghetat pe buze „curatirea” de dusmani a societatii socialiste, cadre cu efectuarea deportarilor in Siberia in trenuri de marfa, fara hrana si apa, a zeci de mii de oameni intelectuali si tarani gospodari ai acestui pamant oropsit.
„Cine nu are memoria istoriei, risca sa o repete”, spunea filozoful si scriitorul american George Santayana. Fiind realizat in memoria tuturor victimelor stiute si nestiute ale regimului totalitar comunist din Moldova si din fosta Uniune Sovietica, filmul „Golgota Basarabiei” scoate la iveala cele mai oribile crime savirsite de catre regimul totalitar comunist: teroarea politica, represiunile si deportarile in masa, foametea organizata, colectivizarea fortata a gospodariilor taranesti, devastarea si profanarea bisericilor si manastirilor, distrugerea culturii si a patrimoniului national, actiunile de alterare a constiintei nationale, impunerea unei limbi artificiale si a unei identitati contrafacute ideologic etc.

Produs de Studioul „Moldova-Film”, la realizarea filmului „Golgota Basarabiei” si-au dat concursul colaboratori ai Serviciul de Informatie si Securitate a Republicii Moldova, ai Ministerului Afacerilor Interne, ai Arhivei Nationale a Republicii Moldova, ai Muzeului National de Arheologie si Istorie a Moldovei, ai Companiei „Teleradio-Moldova” s.a.


:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu